
Köprüler, ağız içerisinde çekilmiş olan dişin yanındaki iki dişin kesilerek üzerine tek bir parça olarak dişlerin yerleştirilmesi yolu ile elde edilirler. Yandaki sağlam dişlerin kesilmesi kimse tarafından arzu edilen bir durum değildir. Bu nedenle, implant yapılamayan ya da implant tedavisi istemeyen hastalar için köprü diş eksikliğinin tamamlanması açısından önemlidir. Porselen köprü kullanan hastaların dikkat etmesi gereken olmazsa olmaz konu ise ideal ağız ve diş hijyenin sağlanmasıdır. Köprü altları boş olduğundan dolayı besin artıklarının yeterli temizlenememesi sonucu ağız kokusu ya da devamında dişeti iltihaplanmaları ortaya çıkmaması için özel köprü altı diş ipleri ya da fırçaları kullanılmalıdır. Diş hekimine düzenli kontrollere de mutlaka gidilmelidir.
Metalsiz Porselen Kuron Köprüler
Hastada dişlerden herhangi birinin madde kaybına maruz kalması sonucu dişte boşluklar meydana gelmektedir. Ve komşu diş bu boşluğa doğru zamanla hareket etmektedir. Böylece ağız içi diş yapısı ve şekli bozulmaktadır. Buna bağlı olarak ağızdaki çene kazpanışı ve çiğneme kuvveti fonksiyonu bu durumdan etkilenmektedir.
Bu boşluklar uzun süre doldurulmaz ise boşluk artar ve çevre dişler de bundan zamanla etkilenir. Bu nedenle boşluğun büyüklüğüne ve sayısına göre kuron ya da köprü ile bu boşluklar doldurulmalıdır. Bu işlemlerde metal destek kullanılmaktadır. Fakat günümüzde kozmetik diş hekimliği estetik alternatif çözümlerle metal desteksiz tamamen porselen kuron köprüler ile hiç metal kullanmadan ağız içi boşlukların giderilmesine imkan sağlamaktadır.
Zirkonyum Kron Köprü
Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, metal porselenler çok iyi yapılmış dahi olsalar estetiksel açıdan bir donukluk ve yapaylık olduğundan full porselenler özellikle ön dişlerde daha çok tercih edilir.
Zirkonyum porselen kullanırken köprü dişler de metal porselen yerine beyaz bir renk olan zirkonyum materyali kullanılır. Metalsiz Köprü ya da Metal desteksiz Köprüler diye de adlandırılan Full Porselen köprü diş sistemin en büyük avantajı da, çok yüksek dayanıklılığı ile arka bölgelerdeki köprülerde tam bir estetik görünüm sağlamaktadır.
Metal Desteksiz IPS Köprüler
Metal Desteksiz IPS Köprüler, güçlendirilmiş porselenin özel makineler vasıtası ile sıkıştırılması sonucu elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir. Diğer taraftan, arka bölgeler için çiğneme kuvvetlerine karşı yeterince dayanıklı olmadıklarından tercih edilmezler.
Metal Desteksiz Zirkonyum Köprüler
Zirkonyum Köprü Dişler de metal yerine beyaz bir renk olan zirkonyum alaşımı kullanılır. Bu sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır.