Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimlinin amacı kişinin yüzüyle uyumlu, doğal görünümlü form ve estetik yapay dişler oluşturabilmektir. Estetik Diş Hekimliği ile hem sağlıklı hem de genç görünmek mümkün.

Gülüş Tasarımı

Estetik diş hekimliği uygulamalarında dişlerin ve dişeti uyumu çok önemli bir konudur. İdeal estetik bir gülümseme için dişleriniz ile diş etinin belli bir oranda görünmesi hedeflenir.

Diş Estetiği

Diş estetiği uygulalarında amaç, kişinin yüzüyle uyumlu, dişlerini göstermekten çekinmeden, özgürce gülümsemesini sağlayan, doğal görünümlü, yapay dişler yapmaktır.

  • Beyaz Diş Dolguları

Beyaz Diş Dolguları

Günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biriside diş renginde dolgulardır. Bu işlemde çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir. Bu işlemde amaç, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir eksikliğini, kusurunu kapatmak yolu ile dişe ilaveler yapmaktır. Bu amaçla kullanılan malzemeler (mikrofil ajanlar), doğal dişin dış yüzeyine tutturularak, dişin sahip olduğu şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir.

Kompozit dolguların bir diğer adı halk arasında beyaz dolgulardır. Özellikle ön dişler için, ideal estetiği sağlamak için gelişmiş laboratuar yöntemleri de kullanılır.  Kompozit dolgu,  içinde silikon dioksit parçacıkları olan bir plastik karışımdır. Diş renginde olduğundan beyaz dolgu olarak tanımlanırlar. Arka dişlerde de rahatlıkla kullanılabilen bu dolgular, günümüzde kullanılan dolgu malzemesinin ileri derecede geliştirilmesiyle çiğneme basıncına dayanıklı ve daha az aşınan bir dolgu maddesi olarak değerlendirilmektedir.

Kompozit dolgular nasıl yapılır?

Hazırlanan kavitelere tabaka tabaka yerleştirilen kompozit dolgular da her bir tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Bu işlem bittikten sonra kompozit dolgular dişe göre şekillendirilir ve düzeltmesi yapılır. Bütün bu işlemler amalgam dolgu işleminden daha uzun sürmektedir. Ancak kompozit dolgu amalgam dolgunun en az iki katı kadar daha pahalıdır. Kompozit dolguların ağızda kalma süresi de 7-10 yıl arasındadır. Bu süre ile amalgamın ömrüne yakındır. Ancak çok büyük dolgularda durum amalgamın lehine olmaktadır.

Avantaj ve dezavantajlar

Kompozit dolguların en önemli avantajı estetik dolgular olmalarıdır. Ayrıca bu dolgular dişlere iyice bağlandığından diş dokularını desteklemekte, kırılmaları ve sıcaklık geçmesini engellemektedir. Kompozitler, yalnızca çürükleri restore etmek amacı ile değil aynı zamanda dişlerin rengini ve biçimini değiştirerek estetik etkileri için de tercih edilebilirler.
Doğal diş yapısına sıkıca yapışan kompozit dolgular dişi orijinal haline yakın şekilde restore etmektedir. Kompozit kaplama yapılırken doğal dişin daha azını aşındırma sureti ile yapıldığından doğal diş daha sağlam kalır ve çatlama ya da kırılma olasılığı azalmış olur. Bu da dişin ileride bir kurona gereksinimi duyma olasılığını azaltır.

Kompozit kaplamalar diş etleri için daha sağlıklıdır. Çünkü diş rengindeki kenarları onları diş eti çizgisinin üzerine yerleştirmemize imkan sağlar ve bu sayede altta birikebilecek yemek artıkları ve plak oluşumu azaltmış oluruz. Ayrıca florid içerdiklerinden dolgunun kenarlarında yeni çürüklerin gelişmesinin önüne geçmiş olurlar. Kompozit kaplamalar sadece sağlığa faydalı değildir, aynı zamanda estetik görünüşleri ile tercih edilen dolgu çeşididir.  Kompozit dolgunun rengini dişinizin rengine çok yakın yapabileceğimizden çok güzel görünürler ve estetik bir gülüş sağlarlar.

Önceden, dişlerin çürük, hasarlı kısımlarını onatmak için gümüş renkli amalgam dolgular kullanılıyordu. Fakat bu dolgular estetik olmadığı için ve uzun vadede en düşük maliyetli çözüm de olmadıklarından yerini zamanla kozmetik dolgulara bırakmışlardır. Bunun yanı sıra, amalgam dolgular zaman içinde genleşir ve metal yorgunluğuna tabi olarak kırılırlar. Bu durumda koruma özelliklerini kaybedip altlarındaki dişte çürüğün gelişmesine neden olurlar. 
En önemli dezavantajı ise işlem sonrası hassasiyet ve duyarlılıkların olmasıdır. Dolguların renkleri, kahve, çay gibi boyayıcı gıdalarda hafifçe değişebilmektedir.