
Kompozit laminate dişler, kompozit dolgu denilen beyaz dolgularda kullanılan materyallerle yapılmaktadır. Kompozit laminalar tek seansda yapılabilmeleri açısından önemlidir. Zaman zaman kompozit laminalar ağız dışında hazırlanarak özel yapıştırıcılar sayesinde yapıştırılabilmektedir. Laboratuarda hazırlanarak bondingleme yöntemi ile de yapıştırılan bu kompozit laminalarda 2. seans gerektirir.
Kişi dişleri ile ilgili renk, form veya konumsal bazı problemlerden dolayı şikayetçi ise bu kişinin dişlerine uygulanacak tedavi yöntemi veneerlerdir.
Kompozit Lamina Uygulanabilecek Tedaviler Nelerdir?
- Kişinin ön dişlerinde kırıklar var ise,
- Ön iki diş arasında boşluk olduğu durumlarda, boşluğun kapatılması için,
- Pürüzlü diş yüzeylerinde,
- Ön diş boyutlarının uzatılması istendiğinde,
- Dişlerin ön yüzeyinde zedelenmeler söz konusu olduğunda,
Kompozit laminalar, kompozit dolgu tekniği kullanılarak yapıldıklarından dolayı çok iyi cilalanmaları gerekir. Belli periodlarla cila için kliniğe gidilmelidir. Porselen laminalara göre daha az maliyetlidir. Düzenli bakımları yapıldığında be arada cilalama işlemini yaparak aksatılmadığında uzun yıllar korunabilir.
Kırılma direnci, günümüz kompozitlerde porselen kadar olmasa bile yüksektir. Kompozit laminalar kolay kolay renk değiştirmez ancak yüzeyindeki cila oranı azaldıkça renkleşmye yatkınlığı da artar. Lamina veneerler kompozit laminalara göre uzun vade içerisinde, daha estetik ve dayanıklı sonuçlar alınabilir.