Estetik Diş Hekimliği

Estetik diş hekimlinin amacı kişinin yüzüyle uyumlu, doğal görünümlü form ve estetik yapay dişler oluşturabilmektir. Estetik Diş Hekimliği ile hem sağlıklı hem de genç görünmek mümkün.

Gülüş Tasarımı

Estetik diş hekimliği uygulamalarında dişlerin ve dişeti uyumu çok önemli bir konudur. İdeal estetik bir gülümseme için dişleriniz ile diş etinin belli bir oranda görünmesi hedeflenir.

Diş Estetiği

Diş estetiği uygulalarında amaç, kişinin yüzüyle uyumlu, dişlerini göstermekten çekinmeden, özgürce gülümsemesini sağlayan, doğal görünümlü, yapay dişler yapmaktır.

  • Bondingler

Bondingler

Bondingler, estetik diş hekimliğinde kullanılan temel tedavi tekniklerinden biridir. Diş hekimliğinde, aslında kompozit bondingler oldukça eski bir tedavidir. Fakat, bondingleme  dişlerde herhangi bir kesim yapılmasını ve materyallerin gelişmesinin gerekmediği koruyucu uygulamalar olarak önem taşır.

 Bondinglerin kullanım alanları

  • Diş gıcırdatma nedeni ile dişleri zamanla aşınan hastalarda diş mine dokusunu tamamlamak için kullanılır.
  • Yanlış fırçalama sonucu dişlerin dişetine yakın kısımlarındaki minenin aşındığı vakalarda mine dokusunu tamamlamak amacı ile kullanılır.
  • Dişlerde meydana gelen kırık, aşınma durumlarında sadece kırık parçayı tamamlamak amacı ile kullanılır.

Bonding uygulamalarda bilinmesi gerekenler nelerdir?

  • Günümüzde, kompozitlerde de aynı seansta polisaj işlemi yapılabilmektedir. Fakat, çok büyük restorasyonlar veya birden fazla dişin yapılması gereken seri restorasyonlarda hasta bir defa daha kontrole  çağrılıp, gerekli düzeltmeleri yaparak hem estetik hem fonksiyon sağlanması yönünden önemlidir.
  • Bu materyallerle ön dişlerde ciddi kayıplar restore edilebilmektedir. Bu nedenle hastaların gıdaları ısırmada dikkatli olmalarının bu restorasyonların ömrünü uzatacağı yönünde açıklamalar yapmak gereklidir.
  • Özellikle fasial yüzde yapılan uygulamalardan sonra ne kadar iyi polisaj yapılmış olsa da renkli yiyecek ve içeceklerin dolguların renkleri üzerinde olumsuz değişiklikler yapabileceği hastaya hatırlatılmalıdır.
  • Hastanın dişlerindeki aşınma nedeni ile restore edilmiş dişlerde dikkat edilmesi gereken en nemli konu hastanın çok sert olmayan diş fırçalarını kullanmasının önerilmesi ve fırçalama yöntemlerinde düzeltmeler yapılmasını sağlamasının önerilmesidir. Bu öneriler geniş fasial yüz restorasyonları için de söz konusudur.

Silikon dioksit, quartz partikülleri ve sentetik rezin doldurucuları gibi maddelerden Dental Kompozitler elde edilir. Kompozit bondingler , diş hekimliğinde kullanılmak üzere değişik yapılarda, sertliklerde, translusentlikte ve renklerde yapılmaktadır. Bunlar aynı zamanda, ön diş kırıkları için ideal restorasyonlardır. Aynı zamanda dişler arası boşlukların kapatılmasında, aşınmış diş yüzeylerinin doldurulmasında ve  dişerin boylarının uzatılmasında kullanılmaktadır.
Kısacası bu tedavi, çürük, kırık, çentikli ya da renk koyulaşmasına uğramış dişlerin, diş rengindeki kompozit rezin materyali ile onarılmasıdır.

Bonding Hangi Durumlarda Uygulanır?

Bonding uygulaması hem kolay hem de ucuz bir kozmetik bir uygulamadır. Çoğunlukla kişiler tarafından kozmetik ve estetiksel gereksinimler için kullanılır. Çentikleri olan ya da renklenmiş dişlerin görünümünü iyileştirmede, kişilerin dişleri arasındaki boşlukların (diestamalar) kapatılmasında, dişlerin şekil (dişlerin uzun gösterilmesi gibi) ve renklerinin değiştirilmesinde kullanılarak estetik kaygının ortadan kaldırılmasında büyük rol oynar.

Bonding uygulaması için oldukça az hazırlık gerekmektedir. Eğer bonding uygulaması çürük dişte uygulanmayacak ise çoğunlukla anestezi de gerekmemektedir. Kompozit rezin tabiî ki doğal diş kadar kuvvetli değildir. Buz gibi sert madde ve besinleri ısırdığınızda veya çiğnediğinizde ufalanma yapabilir. Bonding uygulamasının ömrü birkaç yıldır, istenirse daha sonra tamir edilebilir. Ağız alışkanlıkları, ağız ve diş bakımı, ağız hijyeni uygulanan bondingin ömrünün belirlenmesinden önemli rol oynamaktadır.